Letní recepty prvorepublikové kuchyně

15.07.2022

     Milí přátelé, červenec je v plném proudu a my se těšíme z čerstvého ovoce. Někdo má to štěstí a může si ho dopřát z vlastní zahrádky. Vybrala jsem dnes pro Vás několik prvorepublikových receptů na ovocné letní pochoutky, ale také recepty z francouzské kuchyně pro malé děti. Pokud některý z receptů vyzkoušíte, nezapomeňte nám napsat. 

Sladké obědy

Meruňkový nákyp

     Z 10 dkg másla udělá se světlá, zahoustlá jíška, do níž se za stálého míchání přilévá čtvrt litru mléka. Když se udělá hustá kaše, dá se vystydnout. Pak se míchají 2 žloutky, lžíce vanilkového cukru a ze 2 bílků sníh. Do vymazané formy dá se těsto dorůžova upéci. Pak se nakrájejí na plátky meruňky, posypou se cukrem a na to ze 4-5 bílků tuhý sníh s 5 lžicemi cukru, pak se trouba otevře a nechá dosušit 15 minut. (Meruňky se mohou dáti také trochu v cukru rozvařit.)

Žemlovka z revení

     Žemle se nakrájejí a spaří horkým mlékem. Pak se kladou vedle sebe do vymaštěného pekáče, na to se dá napříč nakrájená reveň, posype cukrem s trochou skořice, hrozinkami, mandlemi a trochou citronové kůry. Zase plátky žemle a reveňové náplně, až je pekáč plný. Navrch přijdou zase žemle, na ně se dají maličké kousky másla a vše se zalije čtvrt litrem mléka se žloutkem rozmíchaným a dá se do růžova upéci. Je právě tak dobrá jako s jablky. 


Ovocné koláče a dezerty

Ovocný koláč

     21 dkg mouky (půl hladké, půl hrubé), 14 dkg másla a 6 dkg cukru. Máslo se utře s 1 žloutkem a cukrem, pak zamíchá se mouka a na špičku nože pečivového prášku. Při míchání mouky pokropí se těsto lehce mlékem nebo smetanou. Dá se na posypaný vál a udělá se placka (kousek nechat na mřížky) a dá se do vymazané formy, udělá se okraj mřížky, nasype se ovoce, třešně nebo višně, rybíz, víno a posype se cukrem. Upeče se do bleděrůžova. Pak se vyndá a pokryje se tuhým sněhem ze 2-4 bílků s cukrem a dá se znovu do trouby zhnědnout.

Jahodový krém

     1 bílek, 25 dkg cukru a půl litru lesních jahod šlehat hodinu. Pak dát do sklenic a nechat ztuhnout v chladu. Levný a výtečný moučník. 

Jahodový dort

     Připravíme si těsto ze 4 žloutků, 8 dkg cukru přáškového, 8 dkg hrubé mouky a sněhu ze 4 bílků. Z těsta upečeme si na plechu 3-4 stejné placky, které po upečené podle papírového kotouče okrojíme, aby byly přesně stejně velké. Plníme pak tímto krémem: čtvrt kg lesních jahod utřeme s cukrem (asi 15-20 dkg, podle sladkosti jahod), a vmícháme do toho zlehka čtvrt litru šlehané smetany. Jednotlivé placky spojíme krémem a navrch polijeme polevou, do níž jsme kápli trochu jahodové šťávy. Ozdobíme na  pokraji věnečkem velkých jahod, pokud možno i se zelenými kalíšky.     

Z francouzské kuchyně pro děti


Chlebová polévka

     Jest to polévka velmi chutná, kterou nepohrdnou ani dospělí. Nakrájíte 125 g zatvrdlého chleba na drobné kostičky, usmažíte jej do růžova na másle, zalijete vodou, osolíte a mírně povaříte asi 1 hodinu. Pak polévku přecedíte a přidáte kousek čerstvého másla. Podle libosti se může přidat čerstvý žloutek.

Vařený banán

     Zralý žlutý banán ponořte do vroucí vody a nechte 5-6 minut povařit. Oloupejte, dužinu rozmačkejte, přidejte lžičku teplého mléka a trochu cukru.

Utopené vajíčko

     Rozbijte vajíčko do pánvičky, naplněné vroucí vodou a nechte 2 minuty vařit. Dobře odkapané, osolené vajíčko podávejte na máslem pomazaném chlebě.

Ságová omeleta

     Do osoleného mléka se zavaří ságo (ságo neboli Metroxylon dnes známé spíše jako tapiona nebo manioka) a asi 15 minut povaří. Pak se přidá máslo ve velikosti ořechu a do vychladlého žloutek a sníh. Upeče se omeleta, dá se na chvíli do trouby, aby svrchu zčervenala.

Letní jídelníček na celý týden

Pondělí

Oběd: Polévka mléčná nebo ze syrovátky.

Mladá kapusta se smaženou houskou.

Závin s třešněmi.

Večeře: Nové brambory s tvarohem.

Úterý

Oběd: Polévka špenátová s houstičkou.

Tašky bramborové, nebo z nudlového těsta, s uzeným masem a vodnicové zelí.

Večeře: Smažená vajíčka, salát se smetanou a chléb.

Středa

Oběd: Polévka chlebová.

Lívanečky s jahodami.

Večeře: Smažený květák a ovoce.

Čtvrtek

Oběd: Polévka hovězí s bílkovým svítkem.

Vařené žebro, rajská omáčka a makarony.

Večeře: Chléb s máslem, Liptavský sýr a ředkvičky.

Pátek

Oběd: Polévka bramborová s houbami.

Buchty nebo koláče s třešněmi.

Večeře: Vaječná amoleta se šunkou a sýrem. Salát.

Sobota

Oběd: Polévka zeleninová s rýží.

Dušená brukev, krupicový trhanec se šťávou.

Večeře: Kyselé mléko, nebo jogurt. Chléb s máslem a ovoce.

Neděle

Oběd: Polévka květáková.

Kuře na paprice s rýží. Piškotová bublanina.

Večeře: Obložený chléb, ředkvičky nebo salát s majonézou. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky