Letní recepty prvorepublikové kuchyně
Milí přátelé, červenec je v plném proudu a my se těšíme z čerstvého ovoce. Někdo má to štěstí a může si ho dopřát z vlastní zahrádky. Vybrala jsem dnes pro Vás několik prvorepublikových receptů na ovocné letní pochoutky, ale také recepty z francouzské kuchyně pro malé děti. Pokud některý z receptů vyzkoušíte, nezapomeňte nám napsat.

Sladké obědy
Meruňkový nákyp
Z 10 dkg másla udělá se světlá, zahoustlá jíška, do níž se za stálého míchání přilévá čtvrt litru mléka. Když se udělá hustá kaše, dá se vystydnout. Pak se míchají 2 žloutky, lžíce vanilkového cukru a ze 2 bílků sníh. Do vymazané formy dá se těsto dorůžova upéci. Pak se nakrájejí na plátky meruňky, posypou se cukrem a na to ze 4-5 bílků tuhý sníh s 5 lžicemi cukru, pak se trouba otevře a nechá dosušit 15 minut. (Meruňky se mohou dáti také trochu v cukru rozvařit.)
Žemlovka z revení
Ovocné koláče a dezerty
Ovocný koláč
21 dkg mouky (půl hladké, půl hrubé), 14 dkg másla a 6 dkg cukru. Máslo se utře s 1 žloutkem a cukrem, pak zamíchá se mouka a na špičku nože pečivového prášku. Při míchání mouky pokropí se těsto lehce mlékem nebo smetanou. Dá se na posypaný vál a udělá se placka (kousek nechat na mřížky) a dá se do vymazané formy, udělá se okraj mřížky, nasype se ovoce, třešně nebo višně, rybíz, víno a posype se cukrem. Upeče se do bleděrůžova. Pak se vyndá a pokryje se tuhým sněhem ze 2-4 bílků s cukrem a dá se znovu do trouby zhnědnout.
Jahodový krém
1 bílek, 25 dkg cukru a půl litru lesních jahod šlehat hodinu. Pak dát do sklenic a nechat ztuhnout v chladu. Levný a výtečný moučník.
Jahodový dort
Připravíme si těsto ze 4 žloutků, 8 dkg cukru přáškového, 8 dkg hrubé mouky a sněhu ze 4 bílků. Z těsta upečeme si na plechu 3-4 stejné placky, které po upečené podle papírového kotouče okrojíme, aby byly přesně stejně velké. Plníme pak tímto krémem: čtvrt kg lesních jahod utřeme s cukrem (asi 15-20 dkg, podle sladkosti jahod), a vmícháme do toho zlehka čtvrt litru šlehané smetany. Jednotlivé placky spojíme krémem a navrch polijeme polevou, do níž jsme kápli trochu jahodové šťávy. Ozdobíme na pokraji věnečkem velkých jahod, pokud možno i se zelenými kalíšky.


Z francouzské kuchyně pro děti
Chlebová polévka
Jest to polévka velmi chutná, kterou nepohrdnou ani dospělí. Nakrájíte 125 g zatvrdlého chleba na drobné kostičky, usmažíte jej do růžova na másle, zalijete vodou, osolíte a mírně povaříte asi 1 hodinu. Pak polévku přecedíte a přidáte kousek čerstvého másla. Podle libosti se může přidat čerstvý žloutek.
Vařený banán
Zralý žlutý banán ponořte do vroucí vody a nechte 5-6 minut povařit. Oloupejte, dužinu rozmačkejte, přidejte lžičku teplého mléka a trochu cukru.

Utopené vajíčko
Rozbijte vajíčko do pánvičky, naplněné vroucí vodou a nechte 2 minuty vařit. Dobře odkapané, osolené vajíčko podávejte na máslem pomazaném chlebě.
Ságová omeleta
Do osoleného mléka se zavaří ságo (ságo neboli Metroxylon dnes známé spíše jako tapiona nebo manioka) a asi 15 minut povaří. Pak se přidá máslo ve velikosti ořechu a do vychladlého žloutek a sníh. Upeče se omeleta, dá se na chvíli do trouby, aby svrchu zčervenala.
Letní jídelníček na celý týden
Pondělí
Oběd: Polévka mléčná nebo ze syrovátky.
Mladá kapusta se smaženou houskou.
Závin s třešněmi.
Večeře: Nové brambory s tvarohem.
Úterý
Oběd: Polévka špenátová s houstičkou.
Tašky bramborové, nebo z nudlového těsta, s uzeným masem a vodnicové zelí.
Večeře: Smažená vajíčka, salát se smetanou a chléb.
Středa
Oběd: Polévka chlebová.
Lívanečky s jahodami.
Večeře: Smažený květák a ovoce.
Čtvrtek
Oběd: Polévka hovězí s bílkovým svítkem.
Vařené žebro, rajská omáčka a makarony.
Večeře: Chléb s máslem, Liptavský sýr a ředkvičky.
Pátek
Oběd: Polévka bramborová s houbami.
Buchty nebo koláče s třešněmi.
Večeře: Vaječná amoleta se šunkou a sýrem. Salát.
Sobota
Oběd: Polévka zeleninová s rýží.
Dušená brukev, krupicový trhanec se šťávou.
Večeře: Kyselé mléko, nebo jogurt. Chléb s máslem a ovoce.
Neděle
Oběd: Polévka květáková.
Kuře na paprice s rýží. Piškotová bublanina.
Večeře: Obložený chléb, ředkvičky nebo salát s majonézou.